Verbinden met Google Analytics
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Google Analytics is een heel nuttige tool waarmee je de prestaties van je website kunt volgen. Hij volgt het aantal bezoekers, hun bronnen en hun demografie. Hij evalueert hoe goed je eCom shop producten verkoopt. Hij kan je de resultaten geven van internetadvertenties en e-mailreclame. Lees dit artikel om je eCom shop te verbinden met Google Analytics.

Hieronder vind je meer informatie over het upgraden naar nieuwe Google Analytics, of klik anders hier.

Voorwaarden

1. Een Google-account om Google Analytics te gebruiken. Voor meer informatie over het aanmaken van een account, klik hier.

2. Een Google Analytics account. Voor meer informatie over het aanmaken van een account, klik hier.

3. Je volg-ID vanuit je Google Analytics account. Voor informatie om deze te vinden, klik hier.

Google Analytics instellen

1. Meld je aan bij je Lightspeed eCom backoffice.

2. Links in het menu van de eCom backoffice, ga je naar Instellingen en in de kolom Website-instellingen , selecteer je Web-statistieken > Google Analytics instellen.

3. Selecteer het vakje met het opschrift Status.

4. Voer de tracking-ID in het veld Tracking ID in.

5. In de sectie OPTIES activeer je het vakje met het opschrift Ondersteuning voor adverteerders om de cookies van Google te activeren. Dit schakelt bepaalde advertentiefuncties van Google in. Voor meer informatie klik hier.

6. De vakjes met het opschrift Ondersteuning voor adverteerders en Anonieme IP die betrekking hebben op het uitschakelen van Google Analytics op basis van de voorkeur van de bezoeker. Voor meer informatie, lees hieronder verder of klik hier.

7. Selecteer het vakje met het opschrift Geoptimaliseerde e-commercefuncties inschakelen. Dit activeert specifieke Google Analytics-cookies die winkel- en aankoopgedrag, economische prestaties en merchandising-resultaten bijhouden. Je kunt Geoptimaliseerde e-commerce voor Google Analytics inschakelen door deze instructies te volgen. Voor meer informatie over Geoptimaliseerde e-commerce, klik je hier.

8. Klik op Opslaan.

9. Je bent klaar! Google Analytics is nu geïnstalleerd.

Google Analytics uitschakelen op basis van de voorkeur van de bezoeker

Bedrijven waarvoor privacywetgeving geldt zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de California Consumer Privacy Act (CCPA), beschermen de persoonsgegevens van burgers. Google Analytics kan persoonsgegevens volgen. Klik hier om te lezen hoe dat in zijn werk gaat.

Gebruik alleen de instelling Google Analytics starten als bezoekers cookies accepteren , zodat de bezoekers van je website die cookies afwijzen, niet langer gevolgd worden.

Bezoekers wijzen cookies af als ze op Nee klikken of de banner negeren. Ze zullen niet gevolgd worden tenzij ze op Ja klikken in de cookie banner. Om de banner weer te activeren, moeten klanten de privacy-beleidspagina van je eCom shop bezoeken, die zich normaal gesproken in de voettekst van je eCom shop bevindt.

Als Google Analytics alleen starten als bezoekers cookies accepteren uitgeschakeld is, dan zal Google Analytics het gebruik van de website door alle bezoekers volgen, ongeacht hun voorkeur voor cookies.

1. In je eCom backoffice onder Instellingen > Web-statistieken > Google Analytics instellen:

• Activeer het vakje naast Google Analytics alleen starten als bezoekers cookies accepteren.

• Schakel Anonieme IP in.

2. Zorg dat in je eCom backoffice onder Instellingen > Web-extra’s > WET COOKIES, Bevestiging wordt vereist geselecteerd is in de dropdown-lijst.

Upgraden naar de nieuwe Google Analytics

Als Google Analytics ingesteld werd vóór zomer 2019, verschijnt er een knop met het opschrift Upgraden naar nieuwe Google Analytics. Door op deze knop te klikken worden de nieuwe verbeterde eCommerce functies ingeschakeld zoals wordt uitgelegd in deze stap.

Dit is ook een technische migratie van Lightspeed eCom van analytics.js naar gtag.js. Voor meer informatie over deze migratie, klik hier.