GA4 Enhanced Ecommerce Datalayers
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Track those sales! πŸ’΅

Met de Google Analytics 4 add-on stel jij de data beschikbaar! πŸ‘£

Deze add-on voegt alle datalayers toe in jouw shop om middels GTM volledige enhanced e-commerce tracking op te zetten binnen Google Analytics 4. Om dus echt gebruik te kunnen maken van de GA4 datalayers moet je dit dus nog instellen binnen je GTM. Enhanced Ecommerce (EEC) geeft beter inzicht in het shopping gedrag van de bezoekers van jouw webshop. Op deze manier wordt de gehele aankoopfunnel inzichtelijk. Kortom: het gedrag van bezoekers van jouw webshop in Lightspeed vanaf dat deze binnenkomen, gedurende de hele klantreis (customer journey) naar een daadwerkelijke aankoop. Uiteraard stoppen de mogelijkheden niet alleen bij Google Analytics. De data kan vanuit tag manager gekoppeld worden aan tal van tools welke ecommerce data gebruiken.

⚠️ Belangrijk om te weten ⚠️

Waarom deze add-on

Zoals je misschien hebt vernomen stopt Google per 1 juli 2023 met Universal Analytics. Omdat je jouw data wilt bewaren en een soepele transitie wilt waarin je jouw UA data nog wilt kunnen vergelijken met nieuw vergaarde data in GA4 is het zaak dat je tijdig al jouw e-commerce data verzamelt in GA4.

Vraag de GTM setup aan via Plus+ Services

Een helpende hand vanuit MVH Media (hoofdsponsor Webwinkel Vakdagen 2022) om jou in de implementatie te ondersteunen. Deze dienstverlening zorgt ervoor dat Enhanced Ecommerce events via Google Tag Manager worden doorgeschoten naar Google Analytics 4.

Installatie πŸ› οΈ

Om deze add-on te installeren is er geen implementatie nodig van een ontwikkelaar. Super handig! Het is dus een "one-click install". Klik simpelweg op "Add-on aanvragen" en laat Plus+ het werk voor je doen! πŸ‘¨β€βš•οΈ
​
Nadat je op "Add-on aanvragen" hebt geklikt, zou je worden doorgestuurd naar de pagina "Mijn Plus+ add-ons". Tevens zie je de volgende melding verschijnen in de rechterbovenhoek van het dashboard.

Add-on instellingen/overzicht βš™οΈ

Na de installatie zul je zien dat de add-on in je overzicht staat, inclusief installatiedatum en status.
Om de add-on te activeren klik je op het hamburger menu en kies je "activeren". Liever eerst een preview zien in test modus? Dat kan. Klik op preview en de add-on zou alleen zichtbaar zijn voor jou. Dus niet voor de klanten!
​

Instellingen βš™οΈ

Om de add-on goed te gebruiken, beschikt hij natuurlijk over een aantal instellingen.
Deze moeten we even stap voor stap doorlopen!

Algemeen

πŸ€Prijs: Moeten de prijzen inclusief of exclusief BTW verstuurd worden? Dit heeft betrekking op het versturen van de productprijzen, totalen en eventuele extra kosten.

Event: Select_item (optioneel)

Het kan voorkomen dat de item_list niet automatisch wordt doorgestuurd voor recent bekeken producten, gerelateerde producten of upsells. Is dat het geval? Dan kan je hier de CSS selector invoeren.
Kom je er niet uit? Klik dan even op de chatbubbel rechtsonderin om de livechat met onze support te starten.

β€‹πŸ€ Custom CSS selector recent bekeken producten: Vul hier de CSS selector/classes in voor het HTML element waar de recent bekeken producten worden getoont.

πŸ€ Custom CSS selector gerelateerde producten: Vul hier de CSS selector/classes in voor het HTML element waar de gerelateerde producten worden getoont.

πŸ€ Custom CSS selector upsells producten: Vul hier de CSS selector/classes in voor het HTML element waar de upsell producten worden getoont.